söndag 2 november 2008

Nu är Tempelhof slutgiltigt stängd

Tempelhof, Berlins centrala flygplats är nu, from den 31 oktober slutgiltigt stängd.

Det här örnhuvudet är vad som återstår av den örn som inklusive kropp fanns på terminalbyggnaden från 1940 - 1962. 1962 flyttades den för att ge plats åt radarutrustning. Örnhuvudet gavs därefter till Museum of United States Military Academy. Men återlämnades av USA:s flygvapen 1985 till Berlins innevånare.


Fortfarande in i sista stund hoppades flygintresserade Berlinare och andra engagerade att Tempelhof ändå inte skulle stängas. Stängningsbeslutet har skjutits upp under flera år och det är förmodligen det som hoppet fortfarande ställts till. Snälla, bara ett år till i allafall. Det var faktiskt en folkomröstning om flygplatsens vardande eller icke, i april i år. Men det var för få röstande så även om majoriteten av de som röstade ville ha flygplatsen kvar blev den ogiltigförklarad.

När vi besöker flygplatsen bara några dagar innan den planerade stängningen är stämningen förtätad med ett stråk av vemod blandat med aktning och respekt. Respekt för byggnaden, tiden och historien kring allt som Tempelhof har stått för. Fortfarande lever också de generationer som själva minns vad flygplatsen har betytt genom åren. Överallt går människor omkring och fotar och när man möter blicken hos någon - anställda som turister - finns det som en slags gemensam känsla av "att vi är här och vi inser storheten" i Tempelhof och dess historia.

Vi flyger in över Berlin från en mindre flygplats strax utanför, Schönhagen. Tom flyger i vänstersits och jag filmar den stora händelsen :). Vädret är precis på minima för en lokalflygning och det känns ganska speciellt att den faktiskt blir av.

Tempelhof är en mäktig byggnad. Eller byggnader, för det är ovanligt mycket bebyggelse för att vara en flygplats. Flygplatsbyggnaderna uppfördes från 1920-talet och tio år framåt och rymmer 49 byggnader, 7 hangarer och 9000 kontor. Stilen är klassiscistisk och vacker på ett lite stelt men pampigt sätt. Flygelbyggnaderna vid båda sidorna om entrén är formade som i två bågar och från luften sett har den formen av den då överallt förekommande naziörnen.

Det har varit en Internationell flygplats även om det mestadels varit inrikesflyg det sista årtiondet. Det tyska flygbolaget Lufthansa grundades där 1926. Här ett gäng små privatplan och man kan skönja den vingformade arkitekturen i bakgrunden.


Den officiella anledningen till att Tempelhof stängs är för att den inte varit i lika flitig användning som de två andra flygplatserna och för att flygplatsen ses som en säkerhetsrisk på grund av sitt läge mitt i staden. Wolfgang som är boende i Berlin, säger dock att Tempelhof anses av Berlins stad behövas för nya bostäder till välsuttna berlinare. Han har stannat oss med en fråga om vi ska flyga från Tempelhof, vilket ju stämmer. Han vill gärna följa med oss, bara för att få vara med om en start så här i elfte timmen. Gripna som vi är av stundens andäktighet ;) säger vi självklart ja, och Thomas ser direkt chansen till några extra euro. När Wolfgang blir stannad i säkerhetskontrollen och röntgenbilden visar något märkligt blir vi dock lite frågande till vad det är för en kille. Ur ryggsäckan drar han upp en präktig trädgårdssax och eftersom vi då inte vet om att han faktiskt arbetar som trädgårdsmästare tänker vi hmmm. Men, han verkar ändå OK, ivrigt fotande och pratande. Vi går mot planet och han hänger med. Det har hunnit bli skymning när vi taxar ut och startar. Vi flyger över ett vackert Berlin där ljus i alla regnbågens färger ger en häftig stadsbild. Det var första och sista gången vi landade och startade på Tempelhof och lite av den andäktiga stämningen finns fortfarande kvar.

Tillbaka i Schönhagen tog vi adjö av Thomas och knappade in Wolfgangs hemadress i GPS:en. På färden in till Berlin fick vi veta att han arbetade som trädgårdsmästare tillika alternativhälsovårdare, bugginstruktör och även var segelflygare sen flera år tillbaka. På torsdag den 30 oktober, dagen innan den planerade stängningen tänkte han vara på Tempelhof igen för att demonstrera mot nedläggningen.


Zentral Flughafen Berlin Tempelhof även kallad City Airport


Hela Tempelhof är kulturmärkesskyddat och får inte rivas, så självklart ska det bli intressant att se vad som händer med denna plats i framtiden. Berlin är en cool stad och vi har bara sett en bråkdel än så länge. Självklart kommer vi att återvända.

Inga kommentarer: